J-109 Just-So wint het 2019 JOG (Junior Offshore Group) Inshore en Offshore Championship

Het McGough-familieteam won met hun geliefde J109 Just So haar klasse in zowel de JOG (Junior Offshore Group) Inshore- als de JOG Offshore-kampioenschappen 2019. Ze racete met een volledige inventaris van Elvstrom Sails, inclusief een fok gemaakt volgens de nieuwe J109-klasseregels, in een reeks races in omstandigheden van bijna kalm tot stormachtige wind.

Beide series waren hevig bevochten heldendichten, met alles om op de laatste racedag te rekenen. De strijd om beide evenementen werd in harde wind gehouden. De laatste Offshore-serierace was een brullende rit met de wind in 26 knopen, met wind tegen de stroom in en grote zeeën voor de getijdenrace van St Albans Head. Just So zag 15.5 knopen met de spinnaker omhoog, met slechts vier aan boord om haar te besturen in plaats van haar normale bemanning van acht.

De finales van de Inshore-serie hadden nog sterkere omstandigheden met windstoten tot 35 knopen. Just So won beide laatste races en behaalde een regelrechte overwinning voor beide kampioenschappen.

David McGough (eigenaar) zegt: “Het hele seizoen ging Just So goed tegen de wind in met het nieuwe J-109 fokontwerp en haar nieuwe grootzeil. De nieuwe jib was briljant over het windbereik en gemakkelijk verstelbaar.”

Het Offshore Championship bestond uit een reeks cross channel races naar Cherbourg, St Peterport, St Malo, Alderney en een omgeleide race naar Weymouth vanwege de harde wind. De Inshore Series omvatte kortere races van Cowes naar Poole, Yarmouth en Weymouth.