High-stakes-tactiek loont voor winnaar van etappe drie van The Ocean Race Europe

De finish van etappe 3 van The Ocean Race Europe van Alicante, Spanje naar Genua, Italië. De finish van etappe 3 van The Ocean Race Europe van Alicante, Spanje naar Genua, Italië.

De derde en laatste offshore etappe van The Ocean Race Europa kwam tot een spannende conclusie in de vroege uurtjes van donderdagochtend in Genua, toen de Portugese intrede Mirpuri Stichting Racing Team behaalde een come-from-behind-overwinning in de VO65-klasse.

Het was pikkedonker in Genua toen het Portugese team, onder leiding van de eminente Franse offshore-schipper Yoann Richomme, de 600 zeemijl (nm) mediterrane etappe van Alicante, Spanje om 00:51:57 lokale tijd, na ongeveer drieënhalf dagen racen - voornamelijk in lichte en wispelturige wind.

Uren eerder was de ploeg van Richomme – die aan etappe drie begon gelijk op 11 punten met Akzo Nobel Ocean Racing bovenaan het VO65-klassement - stond op de derde plaats, 10 nm/12 km achter de oude vlootleider Zeilen Polen, schipper door Bouwe Bekking, en vier zeemijl op drift van de als tweede geplaatste Nederlandse inzending Team Jeugd I, onder leiding van de Nederlander Simeon Tienpont.

Het Portugese team voelde dat de wind langs de Italiaanse kust zou afnemen als de avond viel, en nam de moedige beslissing om weg te gaan van de vloot op zoek naar nieuwe wind verder uit de kust. Het was een zet die aanvankelijk riskant leek, vooral omdat hun koers hen van de finish leek weg te leiden.

Uiteindelijk wierp de gok echter enorme vruchten af, want ze waren uiteindelijk in staat om terug te keren naar Genua in de beste bries van de avond, en binnen een paar uur hadden ze zichzelf op voorsprong gezet.

“Wat een comeback!” riep Richomme kort na de finish uit. “Een gekke, gekke etappe – het voelde als twee weken zeilen. We hebben hard gevochten. We wisten dat het tot de finish niet voorbij zou zijn, want Genova is ingewikkeld. In deze omstandigheden is het meer een spelletje schaken dan goed zeilen.

"Team Polen kwamen aan de leiding met een kleine beweging in de buurt van Mallorca en we dachten dat we ze nooit meer terug zouden krijgen.

“Maar we wisten dat er in de Golf van Genua iets te doen was,” vervolgt Richomme, “we wisten dat het de favoriete kant was, maar toen bleven alle anderen binnen de baai bewegen. We dachten dat het niet voor ons zou gebeuren en toen draaide het plotseling om.

"We wisten dat we op de goede plek zaten, maar we hadden niet verwacht dat we zouden inhalen" Team Polen en winnen – we dachten dat we zouden strijden voor de tweede plaats.”

Ook profiteren van de offshore-route was Chris Nicholson's Akzo Nobel Ocean Racing.

Het Nederlandse team stond op de vijfde plaats voordat het parallel met Mirpuri Stichting Racing Team, maar schoof al snel op naar de tweede plaats toen de nieuwe bries hen vanuit het zuidoosten aandreef met snelheden van meer dan 13 knopen.

Mirpuri Foundation Racing Team consolideert zijn positie aan de top van het klassement met 18 punten, met AkzoNobel OceanRacing als tweede met 17 punten.

Dit vormt de basis voor de laatste kustrace van zaterdag – waar alleen de top drie teams punten krijgen (3 punten voor een overwinning, 2 punten voor de tweede, 1 punt voor de derde) – als een krachtmeting om het algemene klassement van de VO65-klasse in de inaugurele editie van The Ocean Race Europa.

VO65: Been 3 resultaten

1e: Mirpuri Foundation Racing Team

2e: AkzoNobel Ocean Racing

3e: Varend Polen

4e: Team Jeugd I

5e: Viva México

6e: AMBERSAIL-2

7e: Het Oostenrijkse Ocean Race-project