Goud voor Fletcher en Bithell bij World Cup Series Miami

Dylan Fletcher en Stuart Bithell – World Cup Series Miami © Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing

Het Britse Sailing Team-duo Dylan Fletcher en Stuart Bithell hebben hun World Cup Series Miami-titel verdedigd na een dramatische medaillerace in winderige omstandigheden.

Het tweetal, de huidige wereld- en Europese kampioenen in de 49er, kende hun seizoen 2018 een vliegende start met de overwinning in de regatta, de tweede van vier WK-data in de aanloop naar het hoofdevenement van het jaar, de Hempel Wereldkampioenschappen zeilen.

Ondanks een voorsprong van drie punten op de vloot in de dubbele medaillerace van zaterdag, was de concurrentie aan de top zo strak dat een podiumplaats verre van gegarandeerd is.

De Spanjaarden Diego Botín le Chever en Iago López Marra, Fletcher en Bithell's grootste bedreiging voor goud, hadden de betere start en leidden de tien-bootvloot rond de baan met snelheden van meer dan 20 knopen terwijl een frisse bries door Biscayne Bay blies.

Toen de race zijn climax bereikte, bevonden Fletcher en Bithell zich op de derde plaats achter de Spaanse bemanning en de Oostenrijkse bemanning Benjamin Bildstein en David Hussl.

Als de race in die volgorde was geëindigd, had het Britse paar genoegen moeten nemen met zilver - maar bij het passeren van de streep kwamen ze erachter dat de Oostenrijkers bij de start over de streep waren geweest en hen maximale punten hadden gegeven.

Dat bracht Fletcher en Bithell met slechts één punt voor – en betekende dat ze de titel behielden die ze wonnen tijdens het evenement van 2017.

"Het was geweldig leuk daar - zonneschijn, grote bries, vlak water ... Wat wil je nog meer?" zei een stralende Fletcher nadat hij zegevierend naar de kust was teruggekeerd. “We wisten niet dat we hadden gewonnen totdat onze coach aan het einde van de race naar ons toe kwam en het ons vertelde. We hadden onze vermoedens dat de Oostenrijkers bij de start voorbij waren, maar we wisten dat we tot het einde hard tegen ze moesten racen. ”

De overwinning geeft Fletcher en Bithell de perfecte start van het jaar volgend op een succesvol 2017 waarin ze de 49 wereld- en Europese kampioenschappen en tal van andere medailles wonnen.

"We hadden niet al te veel gezeild in de aanloop naar Miami, dus we kwamen hier zonder grote verwachtingen, maar we hebben heel hard gewerkt tijdens de training en kwamen naar buiten en leverden", voegde Bithell, een zilveren medaillewinnaar in de 470-klasse bij Londen 2012.

Sophie Weguelin en Sophie Ainsworth misten ternauwernood een podiumplaats in de 49er FX-klasse en eindigden als vierde algemeen, terwijl in de Nacra 17 er hartzeer was voor John Gimson en Anna Burnet toen ze van de tweede naar de vierde plaats gleed.

Chris Rashley en Laura Marimon werden tweede in de Nacra 17-medaillerace en eindigden als zesde algemeen, Rupert White en Kirstie Urwin werden zevende en Ben Saxton en Katie Dabson eindigden als achtste.

Tom Squires rondde een indrukwekkende prestatie af in Miami met een overwinning in de RS:X-medaillerace voor heren en eindigde als vierde in het algemeen klassement, terwijl een negende in de RS:X voor dames Emma Wilson de tiende overall opleverde.

De tweede ronde van medailleraces vindt vandaag (zondag 28 januari) plaats en er zullen meer Britse atleten strijden om medailles.

Giles Scott, winnaar van de gouden medaille in Rio 2016, heeft een bijna onaantastbare voorsprong van 19 punten in de Finse klasse tijdens zijn eerste WK-evenement sinds de Olympische Spelen, terwijl Luke Patience en Chris Grube bij de heren een voorsprong van 470 punten hebben.

Amy Seabright en Anna Carpenter, de jonge 470-dames, beginnen hun medaillerace als vijfde algemeen, met de hoop op een nog levende medaille.

De Australiër Tom Burton is onvindbaar aan de top van de Laser-vloot, maar de huidige Europese kampioen Nick Thompson zal als tweede aan de medaillerace beginnen, één punt voor de Duitse rivaal Philipp Buhl.

Een reeks raceoverwinningen heeft propelleidde Alison Young naar de top van het klassement in de Laser Radial-vloot, en ze gaat de medaillerace in met een buffer van vijf punten op de Belgische Emma Plasschaert.

Volg @Britishsailing op Twitter voor updates tijdens de regatta.